Hoe Ranomi Kromowidjojo bij Missie H2 golven maakt in de waterstofwereld

26-01-2024

Sport en duurzaamheid komen samen in het leven van voormalig professioneel zwemster Ranomi Kromowidjojo. Die passie voor duurzaamheid komt terug in haar rol als ambassadeur van Missie H2. Wij interviewen haar over haar bijdrage aan Missie H2, haar persoonlijke drijfveren en haar blik op de toekomst.

Ranomi Kromowidjojo (33) is drievoudig olympisch kampioene, meervoudig Europees kampioene én meervoudig wereldkampioene. Ze behaalde titels op verschillende zwemafstanden: individueel de 50 en 100 meter, en daarnaast in estafetteteams. Goud winnen op de Olympische Spelen van 2012 was haar hoogtepunt: “Ik heb daar jarenlang zo hard voor gewerkt. Het was een soort heilige missie en die winst was het ultieme resultaat.” In 2022 maakte ze bekend te stoppen met haar zwemcarrière. Nu is ze publiek spreker, werkt ze als mentor voor jonge zwemtalenten en is ze ambassadeur voor diverse organisaties, waaronder Missie H2.

Wat is jouw persoonlijke relatie met duurzaamheid?

Ik maak elke dag bewuste keuzes, bijvoorbeeld hoeveel en hoe ik reis. Ook kijk ik goed naar wat ik wel of niet eet. Bewuste keuzes maken komt voor mij denk ik vanuit de topsport. Als atleet denk je bijvoorbeeld veel na over waar je maaltijden vandaan komen en of het wel nodig is om vaak te vliegen.

Hoe is het om in de sportwereld duurzame keuzes te maken?

Dat is ontzettend lastig. Je moet veel reizen, je vliegt vaak, je bent regelmatig in hotels. Je hebt een duidelijk doel en daar wijkt alles voor. En in de zwemsport moeten de zwembaden natuurlijk worden gevuld met water. Daarnaast heb je evenementen zoals de Olympische Spelen. Die zijn wel aan het verduurzamen, maar uiteindelijk is het niet goed voor het klimaat.

Dat was soms best een struggle, maar ik heb het altijd dicht bij mezelf gehouden. Ja, ik vlieg veel, ik reis vaak en ik verbruik een grote hoeveelheid water. Maar wat kan ik wél bewuster doen?

Hoe ben je betrokken geraakt bij Missie H2?

Na mijn carrière wilde ik iets doen naast topsport. Ik was op zoek naar een manier om mijzelf in te zetten en nuttig te maken. Door mijn man Ferry Weertman kwam ik terecht bij Missie H2. Hij was aan het begin ambassadeur van de organisatie, dus ik kende het initiatief al.

Toen wist ik nog niet precies wat waterstof was. Ik wilde verschil maken op dat gebied, maar daarvoor moest ik meer te weten komen. Dus kreeg ik een masterclass van Missie H2 over waterstof.

Bekijk nu de video van de masterclass

Wat hield die masterclass in?

Ik ging de hele dag op pad in de provincie Groningen. Daar leerde ik veel over wat waterstof precies is. We begonnen bij Gasunie en toen gingen we naar Groningen Seaports. Ik kom precies tussen Groningen-stad en Groningen Seaports vandaan, dus het is voor mij een bekende omgeving.

Het was leuk om terug te gaan naar mijn roots. Het is mooi om te zien wat er allemaal gebeurt en kan op de plek waar ik vandaan kom. Ik voelde me echt trots! Ook zag ik dat het noodzakelijk is om te verduurzamen. Na die masterclass was ik om. Ik dacht: “Dit is echt mijn missie.”

Hoe was het om de switch te maken van topsporter naar waterstofambassadeur?

Heel spannend, maar als persoon heb ik het ook nodig om mijzelf uit te dagen en niet voor de makkelijke weg te kiezen. Missie H2 was voor mij echt een sprong in het diepe.

Hoe meer ik erover leerde, hoe natuurlijker het ging. Aan het begin had ik nog wel het gevoel dat ik weinig wist. Maar ik kwam er al heel snel achter dat niemand alles weet. Bij waterstof zit iedereen in zijn eigen tak van sport. Die krachten moeten we samen bundelen. Dus het is niet erg als je niet alles weet!

Wat doet Missie H2 precies?

Missie H2 wil van Nederland hét waterstofland maken in 2030. Dat doen ze door bedrijven, organisaties, mensen en projecten samen te brengen, inspireren en verbinden. De energietransitie moet namelijk groter, sneller en meer samen.

De 8 bedrijven die zijn aangesloten bij Missie H2 vertegenwoordigen de hele waterstofketen. Import, productie, afname, transport, ga zo maar door! Naar mijn mening is dat essentieel.

Verder koppelt Missie H2 waterstof aan topsport. Dat vind ik erg bijzonder.

Waarom combineert Missie H2 waterstof en topsport?

De twee onderwerpen hebben veel paralellen. Koers bepalen, doelen stellen en ver vooruitkijken. Ook moet je nú een plan maken om over 10 of 20 jaar je doelen te bereiken. Bij sporten is dit doel goud, bij waterstof is dit het halen van de gestelde klimaatdoelen.

Ik zie ook parallellen uit mijn eigen carrière en Missie H2. Niet alleen de route uitstippelen, maar ook afzien, trainen, samenwerken en doelen stellen.

Momenteel werkt Missie H2 toe naar de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs. Waarom hangen jullie het op aan zo’n groot evenement?

Het past heel goed bij elkaar. De Olympische en Paralympische Spelen vinden plaats in Parijs en het Klimaatakkoord werd daar ook getekend.

Het evenement brengt bovendien heel veel positieve energie met zich mee. Het is geen groot doel van Missie H2 dat iedere burger in Nederland weet wat waterstof is. Maar je kunt via dit evenement wel grote spelers én kleinere bedrijven inspireren!  Het maakt niet uit of je voor de overheid werkt, of voor een grote of kleine onderneming. Iedereen raakt geïnspireerd door Olympische sporters.

Een ander onderdeel van Missie H2 zijn de waterstofmedailles. Jij hebt er al een aantal uitgereikt. Wat is het doel van deze medailles?

Deze medailles geven we aan koplopers in de waterstofsector. Die personen zijn nodig voor de energietransitie. In totaal zijn er 9 uitgereikt, waarvan ik er 4 overhandigde. Het is heel leuk om koplopers een podium te geven, aandacht te genereren voor waterstof en mensen samen te brengen.

Beeld: Ranomi Kromowidjojo reikt waterstofmedaille uit aan Diederik Samsom (kabinetschef van Europees commissaris Frans Timmermans)

Hoe is het om medailles te mogen uitreiken in plaats van te ontvangen?

Superleuk. Het is altijd een mooi moment en je zet iemand echt in het zonnetje. Het is ook echt een goede, grote medaille. Het lijkt net op een Olympische plak!

Ik zie het als een blijk van waardering en als iets positiefs. Er moet nog heel veel gebeuren, maar af en toe mag je ook stilstaan bij wat er goed gaat. Dat zeg ik ook tegen zwemtalenten: vier successen! Dit hoeft niet letterlijk een groot feest te zijn, maar het is belangrijk om af en toe te reflecteren op hoe ver je al bent gekomen.

Laatst heeft Missie H2 een interactieve waterstofkaart uitgebracht. Kan je hier meer over vertellen?

Het is een digitale kaart van Nederland waar alle waterstofprojecten op staan die in gang zijn gezet. Verder is ook het hele proces van de projecten op de kaart te zien. De aanvraag, realisatie en wat al echt bezig is – alles staat erop.

Het maakt heel inzichtelijk wat er op welke plek gebeurt. Ik denk dat het belangrijk is dat mensen duidelijk kunnen zien welke initiatieven en projecten er lopen. Het duurt bijvoorbeeld jaren om een waterstoffabriek te bouwen. Alleen de knoop doorhakken duurt al lang! Deze kaart maakt duidelijk waar we precies staan. Dit is handig voor overheden, ondernemers, grote bedrijven en andere geïnteresseerde mensen.

Kunnen bedrijven en ondernemers hun eigen projecten ook op de kaart laten zetten?

Het doel is dat de kaart in beweging blijft en constant updates krijgt. Er komen steeds meer projecten bij, dus dat gaat snel! Je kunt een aanvraag indienen om op de Waterstofkaart te komen. Het kunnen grote, maar ook kleinere projecten zijn.

Bekijk de Waterstofkaart en voeg je project toe

Hoe wil je je rol als ambassadeur de komende tijd invullen?

Ik wil proberen om wat er al gebeurt in de waterstofsector te versnellen. Ook wil ik mensen die zich inzetten voor de energietransitie motiveren, inspireren en samenbrengen. Door de waterstofmedaille, de Olympische Spelen of door mijn eigen enthousiasme! Het zou heel leuk zijn als dat mijn rol kan zijn en blijven.

Waar komen we Missie H2 de komende tijd tegen?
In de aanloop naar de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs, is Missie H2 zichtbaar als partner van de watersporters die meedoen. Daarnaast is de organisatie aanwezig op verschillende sector-evenementen. Ook gaat Missie H2 door met waterstofmedailles uitreiken aan koplopers in de Nederlandse waterstofsector. Tot slot blijft de organisatie de waterstofketen inzichtelijk maken met de Waterstofkaart. Missie H2 vraagt de komende maanden aandacht voor meerdere waterstofprojecten die live gaan.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen