Europese Rekenkamer publiceert verslag over EU-beleid hernieuwbare waterstof

Fotograaf: Sébastien Bertrand
19-07-2024

De Europese Rekenkamer (ERK) meldt in een verslag dat de Europese Unie (EU) wisselend succes heeft bij de ontwikkeling van de hernieuwbare waterstofmarkt. Volgens de ERK lijkt het onwaarschijnlijk dat de EU haar streefcijfers voor 2030 haalt. De oproep is daarom om haalbare doelen te stellen.

Het onderzoek gaat over het Europese industriebeleid voor hernieuwbare waterstof. Hierin beoordeelt de ERK of het de Europese Commissie is gelukt om de juiste voorwaarden te creëren voor de opkomende markten voor hernieuwbare en koolstofarme waterstof.

Lees het verslag via de website van de ERK:

Speciaal verslag: Het industriebeleid van de EU inzake hernieuwbare waterstof

Inhoud verslag

Het verslag gaat in op de EU-streefcijfers voor de productie en invoer van hernieuwbare waterstof. In beide gevallen gaat het om 10 miljoen ton voor 2030. De ERK stelt dat deze doelen te ambitieus zijn. Het onderzoek gaat over hoe de streefcijfers zijn vastgesteld en waarom de uitvoering ervan moeilijk begon.

De ERK is positief over de nieuwe wetten en regels voor hernieuwbare waterstof, die al bijna klaar zijn. Deze bieden zekerheid bij het waarmaken van de hernieuwbare waterstofmarkt. Wel kostte het volgens de ERK tijd om het eens te worden over de regels. Het gevolg daarvan is het uitstellen van de investeringsbeslissingen.

Het onderzoek benadrukt dat publieke en particuliere investeringen belangrijk zijn voor het opbouwen van de waterstofindustrie. Volgens de ERK heeft de commissie alleen geen volledig overzicht van de investeringsbehoeften en beschikbare overheidsfinanciering. Tegelijk is de EU-financiering verspreid over verschillende programma’s. Hierdoor is het voor bedrijven moeilijk te bepalen welk soort financiering het meest geschikt is voor een bepaald project. Het verslag gaat daarna in op verdere onderwerpen rondom overheidsfinanciering.

Aanbevelingen

De ERK roept de Commissie op om haar waterstofstrategie aan te passen op basis van een beoordeling van 3 gebieden, namelijk:

  1. hoe de EU marktprikkels voor de productie en het gebruik van hernieuwbare waterstof moet aanpassen;
  2. waar de prioriteit van EU-financiering moet liggen en op welke onderdelen van de waardeketen dat moet gebeuren, en;
  3. welke sectoren de EU wil behouden en tot welke prijs, vanwege de internationale politieke gevolgen van productie in de EU vergeleken met invoer van buiten de EU.

Samenvatting Stef Blok

ERK-lid en oud-minister Stef Blok is verantwoordelijk voor deze controle op de EC. Bekijk zijn Engelstalige samenvatting van het verslag:


Meer informatie

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen